4grøn_cykelInstruktør: Haifaa Al-Mansour. Spilletid 98 min. (Saudi Arabien, 2012)

Filmen forevises torsdag d. 23. oktober kl. 16.15 & 18.30

I Saudi-Arabien må kvinder ikke køre bil. De må ikke færdes offentligt sammen med mænd, og en saudisk kvinde kan heller ikke gifte sig, få et job, åbne en bankkonto eller forlade landet uden en mandlig værges samtykke. Og indtil for nylig måtte kvinder heller ikke køre på cykel i Saudi-Arabien.

Wadjda (charmerende spillet af den unge debutant Waad Mohammed) er en elleveårig, rapkæftet og viljestærk drengepige i lilla Converse-sneakers under den mørke klædedragt. Hun drømmer om at købe en grøn cykel hos den lokale cykelforhandler, så hun kan slå sin ven Abdullah i gaderæs. Eneste problem er bare, at i Saudi-Arabien må piger ikke køre på cykel. ”For så mister man sin mødom og bliver ufrugtbar,” som hendes mor siger.

Wadjda beslutter at skaffe pengene på egen hånd og får en gylden mulighed ved den årlige skolekonkurrence i Koran-oplæsning, som Wadjda delvist også deltager i for at formilde en skrap skolerektor, hun er kommet på kant med.

Moderen har sin egne problemer at kæmpe med, da hendes mand overvejer at få sig endnu en kone, der kan give ham en søn.

Instruktøren Haifaa Al-Mansour er brudt igennem glasloftet. Som 30-årig forlod hun sit job i et amerikanskejet oliefirma for at blive filmmager. Godt otte år senere spillefilmdebuterede hun som Saudi-Arabiens første kvindelige instruktør med den charmerende “Wadjda” (på dansk: “Den grønne cykel”).

Kilde: Henrik Østergård, filmmagasinet Ekko