3_SugarmanInstruktør: Malik Bendjelloul. Spilletid 126 min.

(Sverige, 2012)

 

Hvem er Sugar Man? Hvem tilhører den fængende stemme, der med sine socialt indignerede tekster fik fat i unge sydafrikanere dengang i 1970erne? For generationer blev han sangeren og komponisten, der gav styret modspil og opfordrede til modstand imod apartheidstyret. Med en status som Elvis i Sydafrika,  uden at han selv anede det, og totalt ukendt i USA.

Historien om den mexicansk/ amerikanske folkemusiker Sixto Rodriguez satte svenske Malik Bendjellous sig for at finde ud af. Filmen er ikke nogen klassisk dokumentar, men en filmisk fortælling med masser af effekter, spænding og drama. Vi møder tidligt to sydafrikanere: Journalisten Craig og pladebutikejeren Stephen ” Sugar”. De er med til at fortælle historien om mystiske Rodriguez, der nåede at indspille to cd’er inden han forsvandt . Desværre ved sydafrikanerne også godt, at han er død. Der går mange myter om, at han skød sig selv på scenen. Andre har hørt, at han tændte ild til sig selv. Et kriminalplot skal opklares. Det er elementært spændende.

Jagten fører frem til, at Rodriguez lever i bedste velgående som daglejer i Detroit, og så tager begivenhederne fart. Apartheid-modstandsmusikeren Rodriguez, der ikke aner, at han er berømt, tager på turné til Sydafrika, og modtagelsen af den genopstandne ”guru” er betagende. Den ydmyge og beskedne musiker turnerer nu verden rundt og hans musik har toppet mange hitlister.

Filmen vandt publikumsprisen på Sundance Film Festival  og modtog en Oscar for bedste dokumentarfilm, ”en dokumentarfilm med al den lidenskab og hjerteskærende drama en fuldfed fiktionsfilm ville dø for at besidde. Det er sjældent, man kan gå i biografen og føle SÅ meget på så kort tid” (Maria Månson – Filmselskabet)

 

 Kilder: Casper Hindse , Gaffa. 02 07 13. Nanna Mogensen. Filmland P1.