Instruktør: Wes Anderson. Spilletid 103 minutter (USA, Tyskland, 2021)

Wes Anderson ”har i en bombastisk og billedskøn hyldest til fransk kultur og magasinjournalistik skabt den mest Wes Anderson’ske film til dato” (Damon Wise, Ekko). Nu er hans film jo ikke ukendte for Filmklubben Thys stampublikum. Vi viste Moonrise Kingdom i 2013 og The Grand Budapest Hotel i 2014.

The French Dispatch består af en række kortfilm, der alle tager udgangspunkt i den afdøde Arthur Howitzer Jr. (spillet af Bill Murray, der også medvirkede i de ovenfor nævnte film). Han var indtil sin død redaktør af ”The French Dispatch” [’forsendelse’], et magasin for udenlandsamerikanere sidst i 1960’erne i den franske provinsby Ennui-sur-Blasé [oversat: ’Kedsomhed-ved-floden-Blasert’].
Filmen er optaget i Angouleme, ”en by så fransk, at man får croissantsmag i munden af bare at kigge på fotos af den. Og gennem hele filmen drøner amerikanske korrespondenter rundt og skriver artikler om fransk kultur med en besættelse, som gjaldt det deres liv” (Per Juul Carlsen, Filmland)

I denne antologifilm giver Wes Anderson formatet sit eget særpræg ved at strukturere filmen som det fiktive tidsskrift, den handler om:
Først lederen om redaktørens død. Dernæst en livlig cykelklumme, der giver anledning til en kort, men morsom omgang slapstick med Owen Wilson. Og så magasinets tre hovedartikler:
Den første handler om en psykotisk forbryder, der chokerer kunstverdenen med nøgenportrætter af sin kvindelige fangevogter.
I den næste historie spiller Frances McDormand (som også har medvirket i flere af vores tidligere film) en reporter, som i maj 1968 føler sig draget af studenteroprøret i Paris.
I den sidste historie får en politichef vendt op og ned i sin tilværelse, da hans søn bliver kidnappet.
Freja Dam konkluderer i Soundvenue: ”Der er altså tale om en antologifilm med selvstændige historier, hvis eneste røde tråd er kærligheden til det skrevne ord og skæve historier om menneskets forunderlighed, omsluttet af Wes Andersons distinkte, perfektionistiske stil”.

Kilder: Damon Wise (Ekko), Per Juul Carlsen (Filmland, DR), Freja Dam (Soundvenue)

Filmen vises torsdag d. 19. januar, 2023