Instruktør: Chloé Zhao. Spilletid: 107 minutter (USA, 2020)

I 2011 ophørte byen Empire i Nevada i USA med at eksistere. Den mine og fabrik, der ejede og brødfødte hele byen, lukkede på grund af økonomiske vanskeligheder, og ca. 100 ansatte blev fyret. Empire blev strøget af landkortet, og alle indbyggere, der ikke ejede deres egne hjem, måtte flytte.

Det er bl.a. denne triste virkelige historie, der ligger til grund for instruktørens tredobbelte Oscarvinder – for film, instruktion og kvindelige hovedrolle – Nomadland. Filmen bygger på en bog, der handler om midaldrende og ældre amerikanere, som har mistet alt i finanskrisen i 2008 og er tvunget til at leve som en slags nomader.

Frances McDormand bærer Nomadland i rollen som Fern, der har mistet sin mand, deres hus og hele deres hjemby, da den lokale mine drejede nøglen om.

Filmkritikeren Christian Monggaard skriver i Information: ”En bidsk, kritisk og nedslående historie om et stort land i konflikt med sig selv – og en inspirerende fabel fra det virkelige liv om mennesker, som hjælper hinanden til at komme videre.”

Filmen starter med en ordløs scene, hvor hovedpersonen holder ind til siden og tisser med udsigt over de endeløse amerikanske vidder. Det føles som en hensigtserklæring fra instruktøren og ikke mindst fra hovedrolleindehaveren – det var Frances McDormand, der købte rettighederne til bogen og hyrede instruktøren Chloé Zhao.     Filmkritikeren Lee Marshall skriver i Ekko fra maj 2021 stærkt begejstret:  ”Nomadland er en hyldest til opfindsomheden og kampgejsten på bunden af det amerikanske samfund, hvor drømmen om at rejse sig er størst. Men filmen lader os aldrig i tvivl om, at nomadernes frihed blot er en måde at få det bedste ud af et kapitalistisk system, der har forrådt dem.”

Filmen vises torsdag d. 23. september, kl. 16.15 og 18.30