Instruktør: Daniel Roher. Spilletid 100 min. (Canada, USA, 2019)
Once Were Brothers: Robbie Robertson and the Band er et uomgængeligt, fascinerende og rørende vidnesbyrd om rockmusikkens historie, skriver Nikolaj Nørlund om dokumentarfilmen i Ekko.
Der hænger en skæbne over rockbands – de opstår i ungdommens kammerateri og oprørsånd, men går i opløsning i ambitioner, drømme, penge og stoffer. Det skete også for ”brødrene” i The Band.
Instruktør Daniel Rohers kommer hele vejen rundt om bandets dramatiske historie, der fortælles levende og rørende af Robbie Robertson, det ene af bandets to nulevende medlemmer. Keyboardspilleren Garth Hudson får ikke mange ord indført. Robertson var bandets de facto-leder og primære sangskriver, men ret usædvanligt deltes tjansen som sanger mellem trommeslageren Levon Helm, bassisten Rick Danko og pianisten Richard Manuel. De var forelskede i hinanden, siger Robertsons ekskone, Dominique, om det unge band.
Kongen af folk-music, Bob Dylan, synes de er fænomenale og hyrer The Band til at spille rock ’n roll på sin 1965-turné. Publikum hylder Dylans første sæt, der er folk-music, men buher andet sæt ud, hvor The Band spiller rock. Igen på turné med Dylan i 1974 hyldes de for den samme musik. ”Vi ændrede ingenting. Verden forandrede sig. Det var en ret god følelse” siger Robbie Robertson J.
Arbejdet med Dylan virker frisættende – ”there were no rules”. Og en helt ny lyd opstår -”rootsy rhytm and blues” – måske fødslen af genren americana. Bruce Springsteen siger i filmen ”På en måde føltes det nyt på en måde, som om det altid havde været der”.
I perioden mellem turnéerne flytter bandet sammen i huset ”Big pink” i Woodstock, hvor de bygger et studie i kælderen. Her skaber de to store albums: ”Music from Big Pink” og ”The band.” De tager stoffer og drikker meget, og måske derfor går noget i stykker mellem dem. De beslutter i 1975 som finale at lave en gigantkoncert: The last Waltz, der er stjernespækket med navne som: Neil Young, Joni Mitchell, Van Morrison, Neil Diamond, Eric Clapton og ikke mindst Bob Dylan.
The Band toppede måske med sangen ”The Night They drove Old Dixie Down” skrevet af canadieren Robertson og sunget af sydstatsdrengen Levon Helm fra Arkansas. En skildring af den amerikanske borgerkrig set fra en sydstatssoldats synsvinkel. Resultatet er lige dele rockhistorie og paradoks: en tindrende smuk og rørende fortælling om krig, familie, tilhørsforhold og nederlag.
Filmen er en bevægende fortælling om fem musikeres kreative fællesskab, afhængighed og forelskelse.Kilde: Nikolaj Nørlund, april 2021 i Ekko.
Filmen vises torsdag d. 28. oktober, kl. 16.15 og 18.30