Instruktører: Tamara Kotevska og Ljubomir Stefanov. Spilletid 90 min. (Nordmakedonien, 2019).

Dokumentarfilmen Honningland foregår i Makedonien og handler om Hatidze, som hver dag spadserer op ad bjergsiden for at se til sine bistader.
Filmmagerne kan noget helt særligt med Hatidze. Det mærkes allerede i de indledende minutter, hvor kameraet følger den adrætte kvinde i rask fart ad faretruende smalle klippestier til de hemmelige bikuber. Bjergtagende billeder, hvor de rustikke landskaber, badet i et glødende varmt lys, spiller perfekt sammen med linjerne i Hatidzes på én gang hærgede og smukt solbagte ansigt.

I stille sang tømmer hun forsigtigt staderne for honning uden brug af hverken net eller handsker. Det er et univers i harmoni, man føres ind i – fængslende, fremmedartet og forlenet med en nærmest ur-menneskelig naturlighed. Som et sceneri fra en svunden tid, kun lige akkurat punkteret af en diskret jetstribe på himlen.

Hatidze mestrer honningproduktionens håndværk i en grad, så alle, der smager hendes produkt, spontant begejstres over kvaliteten. På markedet i Skopje går et glas mageligt for ti euro, et betragteligt beløb på de kanter.

Tilbage i sit lille hus plejer hun sin gamle sengeliggende mor. Det er et grundlæggende kærligt, men til tider også lidt anstrengt forhold.

En dag flytter en nomadefamilie ind ved siden af og Hatidzes fredfyldte paradis forstyrres af larmende maskiner, syv støjende børn og 150 køer. Alligevel byder hun den tilkomne familie velkommen og deler gavmildt ud af sine hemmeligheder om bierne.

Men inden længe tager den nye families overhoved en beslutning, der kommer til at forandre Hatidzes liv for evigt.

Honningland vandt 3 priser ved Sundance Film Festival 2019 inden for kategorierne dokumentarfilm og cinematografi.  Honninglandblev nomineret til 2 Oscars, både bedste dokumentar og bedste ikke-engelsksprogede film.


Kilde: Lars Movin, Ekko

Filmen vises torsdag d.9. december, kl. 16.15 og 18.30