Instruktør: Pedro Almodóvar. Spilletid 113 min. (Spanien 2019)

Efter mange års pause har Antonio Banderas igen hovedrollen i en film af Pedro Almodóvar. Filmen Smerte og ære kan måske opfattes som Almodóvars selvbiografi, men der foregår noget mere komplekst, noget der føles som en ny retning for instruktøren.

Banderas spiller den aldrende filminstruktør Salador Mallo, hvor han leverer sin karrieres måske bedste præstation som den smerteplagede kunstner, der har mistet gløden. Et tilfældigt møde med skuespilleren Alberto Crespos – spillet af Asier Exeandia – vækker minder, der måske kan vise en vej ud af mørket for Salador.

Han begynder at tænke på sin 32 år gamle film Sabor, som han aldrig blev tilfreds med pga Albertos alt for frie fortolkning af hovedrollen. Mallo skrev rollen som en kokainrolle, men Albertos heroinpræference gjorde rollen til noget helt andet og langt tungere.

I filmens nutid bliver Mallo præsenteret for rygeheroin i Albertos hjem. Narkodrømme fører ham tilbage til barndommen i det underlige, huleagtige hus, hvor han boede med sin stressede far og moren Jacinta. Hun spilles af Penelope Cruz, som en fyrig kvinde af folket – noget lig hendes rolle i Volver.

Der er flashbacks, der formulerer hans gryende talenter og homoseksualitet. Der vises en tid, hvor man hentede vand i brønden og skrev med blyant.

Salvador lader arbejdsløse Alberto skrive sin selvbiografi om til teatermonologen Afhængigheden. Det fører til et af filmens mest rørende øjeblikke, da instruktøren kortvarigt mødes med Federico, en gammel kæreste, som monologen handler om.

Soundtracket til filmen er fremragende. Der er fejende strygere og vemodige klaverstykker fra en svunden tid. En flamencosang sunget i fortiden af de hårdtarbejdende kvinder ved floden, mens de hænger våde lagner over buskene. Den catalanske verdensstjerne Rosalia synger med i en lille rolle.

Det bliver overladt til publikum at tænke over, hvor meget af denne smukke film, der handler om Almodóvars egen smerte og ære.

Kilder: Leo Marshall, Ekko 4. sep 2019, Ralf Christensen. Information 5. sep. 2019

Filmen vises torsdag d. 10. februar, kl. 16.15 og 18.30