Instruktør: Lars Kraume. Spilletid: 111 min. (Tyskland, 2018)

Eleverne i en gymnasieklasse i byen Stalinstadt i DDR er oprørte over at høre om opstanden i Ungarn i 1956. I solidaritet med ungarerne beslutter de at starte timen med at stå tavse i to minutter.
Kim Skotte roste filmen i Politiken og skrev bl.a.: ”Den spontane demonstration stemplede de unge som samfundsfjender, og snart får de noget fortumlede unge idealister ufrivilligt indsigt i deres forældres komplicerede tilværelse i en tid, hvor kommunisme har erstattet nazisme… Historiske film om civilcourage i drabelige tider er næsten altid udfordrende, og To minutters stilhed er ingen undtagelse. Hvordan ville man selv have reageret? Man når at stille sig selv spørgsmålet nogen gange, mens historien tromler hen over Theo, Kurt og Lena.”
Peter Tudvad i Ekko giver filmen fem stjerner og skriver, at historien udvikler sig med brutal logik, for under det socialistiske systems totalitære synsvinkel er enhver protest et oprør og de protesterende dermed kontrarevolutionære – ligesom de ungarske frihedskæmpere.
”Når man kender lidt til DDR, gætter man nok, hvordan historien ender, men nogen kliché er filmen på ingen måde. Den afslører nådesløst hykleriet i idealisternes rækker, i lige mål blandt selvretfærdige partipampere som storskrydende poder… Det er heller ikke en film, der vil gøre et ensidigt regnskab op med DDR, for selv om kulissen er historisk, er det, vi ser på lærredet, den uendelige historie om idealisme og opportunisme, om sandhed og løgn, om troskab og forræderi, kort sagt et desillusioneret spejlbillede af menneskeheden selv.”
Anmelderen mener, at filmen er et noget nær perfekt afviklet drama. Skuespillet er i top, de unges lidenskabeligt og iltert, de ældres tilbageholdent og eksplosivt. Musikken er konsekvent ledsagende, klipningen lydefri og billederne indimellem så potente, at situationen mejsler sig ind på nethinden.

Filmen vises torsdag d.5. december, kl. 16.15 og 18.30.