Instruktør: Warwick Thornton. Spilletid 113 minutter (Australien, 2017)

Australien er i 1920erne præget af lovløshed og sammenstød mellem de racistiske indbyggere fra kolonimagten Storbritannien og de oprindelige beboere, aboriginerne. Da den indfødte landmand Sam Kelly skyder den hvide krigsveteran Harry i selvforsvar, er politimanden Fletcher overbevist om, at der var tale om drab. Kelly og hans kone må derfor flygte ud i den livsfarlige ødemark med ordensmagten i hælene.
Menneskejagten er bestemt ikke for sjov – i det hele taget er denne film uhyre langt væk fra ”feel-good-filmene” om Crocodile Dundee. Thornton bruger westerngenren til at fortælle både realistisk og poetisk om det australske vilde vesten med fokus på aboriginernes kranke skæbne.
De centrale sekvenser er flugten og retssagen, begge med Sam og den lokale ordensmagt, sergent Fletcher, i centrum. Jagten giver lejlighed til panoreringer over landskaberne i al slags lys, til en uddybning af forholdet mellem Sam og hans kone samt især til et portræt af den primitivt (selv)retfærdige politimands blodskudte stædighed. De ledsagende farmere, heriblandt Sam Neill som den lokale lægprædikant Fred, falder fra, men Fletcher fortsætter til den bitre ende, storslået sammenbidt spillet af den erfarne skuespiller Bryan Brown. Som Sam leverer Hamilton Morris naturligt nok knapt så nuanceret spil: Han er lokal beboer af Walpiri-stammen og har aldrig før stået foran et filmkamera.
Hvis vi som danskere har vores forestilling om Australien fra Crocodile Dundee-filmene, trækker instruktøren Warwick Thornton med Sweet Country et plaster væk og afslører et åbent sår i landets historie, men han fortæller også en almenmenneskelig historie om, hvor langt folk vil gå for at vedligeholde det verdenssyn, at nogle mennesker er mere værd end andre.
”Har det her land overhovedet en chance?” lyder udgangsreplikken. Små 100 år længere fremme end filmens handling ved vi, at der dog er sket store fremskridt.

Kilder: Søren Vinterberg, Politiken og Nicki Bruun, Ekko
Filmen vises torsdag d.30. januar, kl. 16.15 og 18.30.