Instruktør: Joseph Cedar. Spilletid 102 min.9_footnote

(Israel, 2011)

 

En magtkamp mellem to forskere. Far og søn, der begge er professorer i Talmudforskning på universitetet i Jerusalem. Faderen, Eliezer Shkolnik, er sprogforsker. Hans store ”bedrift” efter et helt livs forskning er, at han er den eneste nulevende person, der – i en fodnote- bliver nævnt af en af landets store forskere. Efter et langt livs unyttig forskning er han en bitter mand. Sønnen Uriel er helt anderledes. En medievant kommunikator og popakademiker, der repræsenterer alt det, faderen afskyr.

Men alt vender, da Shkolnik senior efter mange år i glemselen indstilles til landets højeste æresbevisning, Israelprisen. Men hvilken Shkolnik var det? Der tegnes et nådesløst portræt af forskermiljøet , og filmens uforsonlige, fatalistisk-moralske univers forvandler den til en sort komedie om det at være jøde. Instruktøren Joseph Cedar forklæder filmen som en filologisk thriller, men viser også en magtkamp mellem far og søn af næsten bibelsk renhed.

Footnote er dog først og fremmest en familefortælling om en far, hvis intellektuelle stolthed (og familiefreden) kun kan reddes, hvis sønnen giver afkald på det selvsamme. Den er sprogligt præcis, visuelt opfindsom og meget rørende i sin menneskelighed.

Filmen fik prisen for bedste manuskript på Cannes-festivalen i fjor, og med en  spændende billed- og lydside giver Cedar en opvisning i underholdende pessimisme eller pessimistisk underholdning. En velskrevet og velsammenskruet udlevering af menneskets jagt på hæder og berømmelse.

Kilder: Lee Marshall, Ekko 05 09 12 Sophie Engberg Sonne, Politikken